Ju jitsu (džu džicu) kod nas poznat samo kao “džiu džica” (pravilno je reći džu džicu), a u svijetu još kao i kao German (njemački) ju jitsu i Sport ju jitsu. Nastao je u Evropi (Njemačka, Francuska, Švedska) sa ciljem da se napravi sportska verzija drevnog japanskog ju jutsu-a. JJIF (Ju jitsu International Federation) formirana je 1998. godine kada se i održalo prvo prvenstvo svijeta. JJIF_JuJitsu

Primarno se sastojao od dvije discipline: Fighting system (borbe) i Duo System (koreografisani prikaz tehnike, muško-musko, muško-žensko i žensko-žensko). Prije par godine JJIF je priključio i treći stil po imenu Ne waza koji predstavlja parternu borbu, kao pokušaj da pariranja odnosno kopiranja već postojećeg, zasebnog i starijeg sporta, a to je IBJJF brazilski džiu džicu.

Fighting Sytem borbe, najjednostavnije objašnjeno, su mješavina Karate-a i Judo-a. Dozvoljeni su udarci iznad pojasa sa ograničenim kontaktom koji se rade na početku borbe dok ne dodje do klinča u kojem de radi slobodniji judo (dozvoljene su pojedine tehnike koje u IJF judo-u nisu i slobodan gard). Cilj je napraviti “full ippon” što znači napraviti tehnički savršen udarac, bacanje i parternu tehniku ili pobijediti skupljanjem poena.

Džu Džicu klub Stara Varoš je bez premca u Crnoj Gori u borbenim disciplinama dok demonstracionu disciplinu ne praktikujemo jer se ne slažemo sa njenim principima koji žrtvuju faktor realnosti zarad atraktivnosti i vizuelnog efekta. U prosjeku, godišnje, Stara Varoš ima oko 20 državnih prvaka u borbama za sve uzraste, osvajali smo pehare za ekipno prvo mjesto i imali zvanično proglašene najbolje borce takmičenja na državnim prvenstvima, medjunarodnim openima, SAJ Openu,svjetskim i evropskim kupovima i Grand Prix takmicenjima. Takođe smo iznjedrili prvaka svijeta i Evrope, kao i još 7 svjetskih i evropskih medalja i mnoštvo Balkanskih rezultata, u obije discipline borbi.

5360_n

Reprezentativac Crne Gore i član JJK Stara Varoš, Mileta Rondović, prvi muški ju jitsu prvak svijeta iz Crne Gore, prvenstvo svijeta Gent, Belgija 2011

Od januara 2015. godine, Ju jitsu klub Stara Varoš (klub koji je iznjedrio prvake svijeta i Evrope, 3 zvanicna svjetska i 4 evropska rezultata u Fighting i Ne waza sistemu) je kao jedan od najtrofejnijih crnogoskih klubova na evropskom i svetskom nivou i okosnica reprezentacije Crne Gore, bio je primoran da donese odluku, da do daljnjeg ne ucestvuje u aktivnostima Ju Jitsu Saveza Crne Gore, kao znak nezadovoljstva i protesta uslijed krajnje nekorektnog, opstruirajućeg odnosa Ju jitsu saveza prema JJK Stara Varoš, njegovim članovima i reprezentativcima i trenerima koji su Crnoj Gori donijeli brojne svjetske i Evropske medalje.

62944_n

 

Razlika izmedju drevnog Ju Jutsu-a i Ju Jitsu sporta

Ju jutsu u Japanu je bio pojam za borilačke vještine, za samoodbranu generalno i imao je preko 20 skola tj. stilova zvanih ryu, koje su najčešće dobijale ime po glavnom majstoru, nekad bi i majstor imenovao svoj stil ili su ipak dobijali ime po mjestu, hramu, posjedu na kojem su se vježbali.Svaka škola imala je svoju specijalnost neki udarce, bacanja, neki poluge, neki gusenja, neki borbu na konjima, jedni jedno oružje, drugi drugo itd. Iz ovih stilova kasnije su se razvili današnji moderni borilački sportovi karate, džudo, kendo, aikido (koji nije sport jer nema takmičenje u borbama, realan sparing na treningu) i mnogi drugi. Mišljenje da postoji jedna Ju Jutsu ili Ju jitsu vještina koju kada savladate postajete majstor i džudoa i kendoa i karatea i aikidoa i svih drugih japanskih sportova i vjestina je pogrešna percepcija o Ju jutsu-u koja je u prošlosti bila zloupotrebljivana kako u svijetu, tako i u Crnoj Gori ali ta vremena su na srecu daleko iza nas.

Ju jitsu (džu džicu) kod nas je poznat samo kao “džiu džica” (pravilno džu džicu) a u svijetu još i kao German (njemački) ju jitsu i Sport ju jitsu. Nastao je u Evropi (Njemačka, Francuska, Švedska) sa cilj da se napravi sportska verzija originalnog japanskog ju jutsu-a. JJIF (Ju jitsu International Federation) formirana je 1998. godine kada se i održalo prvo prvenstvo svijeta.

Primarno se sastojao od dvije discipline: Fighting system (borbe) i Duo System (koreografisani prikaz tehnike, muško-musko, muško-žensko i žensko-žensko). Prije par godine JJIF je priključio i treći stil po imenu Ne waza koji predstavlja parternu borbu, kao pokušaj da pariranja odnosno kopiranja već postojećeg, zasebnog sporta i starijeg sporta: IBJJF brazilski džiu džicu.

Fighting Sytem borbe, najjednostavnije objašnjeno su mješavina Karate-a i Judo-a. Dozvoljeni su udarci iznad pojasa sa ograničenim kontaktom koji se rade na početku borbe dok ne dodje do klinča u kojem de radi slobodniji judo (dozvoljene su pojedine tehnike koje u IJF judo-u nisu i slobodan gard). Cilj je napraviti “full ippon” što znači napraviti tehnički savršen udarac, bacanje i parternu tehniku ili pobijediti skupljanjem poena.