static1.squarespace.com

Jigoro Kano

Judo je japanska borilačka vještina i sport. U prevodu ju-do znači nježni put. Judo je osnovao dr. Jigoro Kano 1882. godine. U današnjoj, modernoj varijanti judoa najveći akcenat stavljen je na bacanja, nakon kojih, u koliko bacanje nije perfektno, treba primijeniti zahvat držanja, polugu na laktu ili gušenje (poluge i gušenja rade samo stariji uzrasti).

U Judou kao vještini takođe postoji mnogo više tehnika bacanja, poluga i gušenja nego što se koristi u današnoj sportskoj varijanti, postoje čak i pojedini udarci ali oni nisu dozvoljeni u borbama i dio su formi (demonstracija tehnike) i teorije.

Jigoro Kano je vježbao nekoliko stilova starog ju jutsu-a ali bio veoma sitan i krhe građe i morao je naći druge načine vježbanja kako bi primijenio mnoge tehnike. Jigoro Kano je godinama težio da stvori sistem borenja kojiće primarno biti sport poput “zapadnih” rvanja i boksa, i koji će omogućiti manjem i slabijem čovjeku da savlada snažnijeg i krupnijeg protivnika, koristeći njegovu snagu i svoju tehniku. On u svoj borilački sport koji je nazvao džudo nije uvrstio mnoštvo japanskih tehnika samoodbrane koje je smatrao previše opasnim i koje se po njemu ne mogu bezbijedno vježbati, već je probrao tehnike iz nekoliko stilova Ju Jutsu-a koje je vježbao a dodao je svoje principe, učenja i norme po uzoru na već postojeće borilačke sportove u svijetu. U ranim danima judo je takođe nazivan Kano Ryu Ju Jitsu, jer je smatran samo još jednim, najnovijim među mnoštvom stilova Ju jitsu-a.

Ju jutsu u Japanu je bio pojam za borilačke vještine, za samoodbranu generalno i imao je preko 20 skola tj. stilova zvanih ryu, koje su najčešće dobijale ime po glavnom majstoru, nekad bi i majstor imenovao svoj stil ili su ipak dobijali ime po mjestu, hramu, posjedu na kojem su se vježbali. Svaka škola imala je svoju specijalnost neki udarce, bacanja, neki poluge, neki gusenja, neki borbu na konjima, jedni jedno oružje, drugi drugo itd. Iz ovih stilova kasnije su se razvili današnji moderni borilački sportovi karate, džudo, kendo, aikido (koji nije sport jer nema takmičenje u borbama i realan sparing na treningu) i mnogi drugi. Mišljenje da postoji jedna Ju Jutsu ili Ju jitsu vještina koju kada savladate postajete majstor i džudoa i kendoa i karatea i aikidoa i svih drugih japanskih sportova i vještina je pogrešna percepcija o Ju jutsu-u koja je u prošlosti bila zloupotrebljivana kako u svijetu, tako i u Crnoj Gori ali ta vremena su na sreću daleko iza nas.

77

Najveća inovacija i ono što je džudo vježbače i sport vinulo iznad drugih vježbača borilačkih vještina tog vremena u Japanu je to što je Jigoro Kano pored probranih tehnika u svoj sistem ubacio element koji je preuzeo iz rvanja i boksa a to je sparing tj. randori u punom kontaktu.  Ova praksa u vjeybanju tadasnjih stilova nije upraznjavana zbog mnogih opasnih tehnika i mnogi ryu-ovi u Japanu je nisu poznavali kao način vježbanja. Takođe je vrlo važno mijenjanje stanja uma pri sparingu tj promjene riječi “neprijatelj” u “protivnik”. Mnogo puta Kano je pokušavao da dokaže superiornost svog sistema u odnosu na tradicionalne stilove samoodbrane u Japanu i to mu je pošlo za rukom u čuvenom, kontroverznom meču iz među Kanovih učenika i ekipe policije Tokija koju su predstavljali vježbači jednog stila Ju Jutsu-a adaptiranog za policijsko postupanje. U tom meču judoka su pobijedile sto je imalo veliki odjek u Japanu i otvorilo džudou mnoga vrata u Japanu.

Vremenom Kano pretvara judo u filozofiju i uvodi mnoga učenja o shvatanju i principima judoa koji će mu u Japanu donijeti veliku popularnost. Neki od njih su “Maksimalna efikasnost korišćenja snage“ i “Judo kao sistem obrazovanja koji će napraviti korisnijeg člana društva”. Kano osniva svoj institut za dzudo – Kodokan. Kano šalje svoje učenike po cijelom svijetu da podučavaju i šire džudo sport koji postaje sve popularniji. Na Olimpijskim igrama u Tokiju 1964 godine džudo je uvršten u olimpijske sportove čime Kano ostvaruje svoju životu želju i san.
Judo je danas jedan od najpopularnijih borilačkih sportova na svijetu, besprekorno organizovan i normiran olimpijski sport i danas se sve više koncentriše na limitiran broj bacanja i dio parternih tehnika zbog atraktivnosti sporta, što ima i dobre i loše strane.

Kanov Judo imao je značajan uticaj na razvoj mnogih novijih, modernih borilačkih sportova, od kojih su najpoznatiji (ruski) Sambo i Brazilski jiu jitsu.

Napisao: Mladen Jokmanović